Tør man stå ved, hvem man er og hvad man står for, kan man mærke, når ens grænser er ved at blive overskredet og kan sige fra. Man frustreres mindre og bliver mindre ked af det, da man ikke får gjort ting, som man måske egentlig ikke havde lyst til, men gjorde alligevel.
Dette letter også samspillet med andre mennesker. Det bliver tydeligere for andre, hvem man er og hvad man ønsker. Samtidig kommer man heller ikke til at overskride andres grænser ved måske at gøre ting for andre for at høste anerkendelse og som andre måske slet ikke har behov for.
Det betyder, at man er mere glad både i forhold til sig selv og i forhold omkring socialt samspil med andre. Man kan stå ved egne behov og respektere andres, hvilket skaber ro i forhold til en selv og andre.
I kognitiv behandling finder man frem til de uhensigtsmæssige tankemønstre, som opretholder et dårligt selvværd og forstærker det. Man arbejder med at omstrukturere de negative og selvdestruktive tanker til noget mere positivt, konstruktiv og realistisk. Herved bliver det lettere at trives med sig selv og andre og mindre energikrævende at være til.